2007. október 11., csütörtök

Almagombóc fahéj öntettel

  • fél kg alma,

  • 2 db tojás,

  • 4 evőkanál méz,

  • 1 kávéskanál fahéj,

  • kb. 20 dkg zabpehely és korpa,

  • 6 evőkanál zsemlemorzsa,

  • 1 teáskanál olaj,

  • csöpp citromlé,

  • csipetnyi cukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a pelyhet és a korpát, a felvert tojásokat, a mézet, a fahéjat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.). A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat.

Fahéj öntet

  • 6 dl tej

  • 1 csg vaniliás pudingpor ( főzős)

  • cukor

  • őrölt és egész fahéj

1/2 l tejet felteszünk forrni az egész fahéjjal.A pudingport elkeverjük őrölt fahéjjal,ízlés szerint cukorral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük.Amikor a tej forr,beleöntjük a pudingot és sűrűre főzzük.

Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk az öntettel.


3 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

tudnál esetleg alternatívát javasolni a zabpehely és korpa helyett?
Vagy működik csak zabpehellyel?

Snöcy írta...

Az eredeti receptben 20 dkg búzadara van írva.Csak zabpehellyel még nem próbáltam,de szerintem az nem eléggé sűriti be.

Névtelen írta...

Majdnem így csináltam,az ötlet innen származik.Nem is gondoltam, hogy ennyire finom!
Üdv. Terus